IFRS indeholder et meget omfattende regelsæt og mange notekrav. En overgang til IFRS medfører normalt væsentlige ændringer i regnskabstal og en overgang efter IFRS 1 betyder, at resultatopgørelse og balance skal tilpasses, som om IFRS altid har været anvendt (dog med visse undtagelser). Dette gælder også sammenligningstallene.
Udover ændring af regnskabspraksis, vil en overgang til IFRS typisk også have en række yderligere konsekvenser, der har indvirkning på mange funktioner i organisationen. Det er derfor af stor betydning for implementeringens kvalitet og effektivitet, at der på forhånd foretages en grundig analyse og hensigtsmæssig planlægning med tidlig involvering af alle berørte medarbejdere.
Nedenfor er eksempler på nogle områder, som er nyttige at tænke igennem inden overgangen til IFRS.
Børsnoterede virksomheder er forpligtede til at aflægge koncernregnskab efter IFRS. Børsnoterede ikke-finansielle virksomheder, der ikke aflægger koncernregnskab, er forpligtede til at anvende IFRS i årsregnskabet. Hvis overgangen til IFRS er frivillig, bør der foretages en grundig vurdering af alle fordele og ulemper ved en konvertering, inden beslutningen træffes.
En fordel ved at anvende IFRS i regnskabsaflæggelsen er, at det styrker kvaliteten af rapporteringen og sammenligneligheden mellem virksomheder på tværs af landegrænser. Investorer og andre interessenter får et godt grundlag for at træffe beslutninger, der bidrager til at forbedre kapitalallokeringen og reducere kapitalomkostningerne.
En anden faktor, der kan være en fordel, er, at visse balanceposter kan vurderes til dagsværdi (såsom materielle anlægsaktiver, finansielle instrumenter, investeringsejendomme mv.), og på den måde synliggøres noget af virksomhedens merværdi.
En ulempe ved at anvende IFRS er, at det er et omfattende regelsæt, som normalt er mere ressourcekrævende for virksomheden at anvende end årsregnskabsloven; herunder de øgede krav om noteoplysninger og indsamling af oplysninger i den forbindelse.
Det bør i en tidlig fase kortlægges, hvilke forskelle i den regnskabsmæssige rapportering en overgang fra ÅRL til IFRS vil medføre for virksomheden. Derudover bør det kortlægges, hvilke muligheder IFRS giver for anvendelse af forskellige regnskabsprincipper.
Valgene kan i væsentlig grad påvirke virksomhedens økonomiske stilling og resultater samt processerne for indhentelse af data til rapporteringen. Følgende områder vil blive påvirket af en overgang til IFRS og kan kræve anden ekspertise, end virksomheden er i besiddelse af før overgangen:
En gennemgang af de potentielle effekter af omstillingen kræver både viden på området og allokering af ressourcer.
Den effekt en overgang har på regnskabstallene kan igen påvirke forhold som opfyldelse af lånebetingelser, KPI’er, nøgletal og grundlaget for beregning af bonus- og kompensationsordninger.
Der bør foretages en vurdering af alle sådanne konsekvenser, og behovet for at kommunikere herom og ændre aftaler og beregninger skal kortlægges og gennemføres.
For virksomheder, der skal ændre deres regnskabs- eller noteoplysninger eller indsamle yderligere oplysninger som følge af overgangen til IFRS, kan det være nødvendigt at tilpasse systemer til bogføring og konsolidering samt interne kontroller i forbindelse med brugen af disse. Hvilke tilpasninger er nødvendige? Er der behov for hjælp og kompetencer fra eksterne rådgivere?
Selve overgangen til IFRS kræver som regel mange ressourcer og ikke mindst god IFRS-ekspertise. Det kræver viden om et nyt regelsæt, som medarbejderne måske ikke har i dag. Er der behov for at bruge eksterne konsulenter i en periode for at få hjælp til overgangen?
Har virksomheden brug for et værktøj, der gør det nemmere at finde og forstå IFRS-reglerne? I dib finder du opdaterede IFRS-standarder og fortolkninger samt fagbøger og blogs, der forklarer og illustrerer anvendelsen af IFRS i praksis. Derudover får du adgang til en samlet IFRS notetjekliste, inkl. de danske tillægskrav i henhold til IFRS-bekendtgørelsen.
- uforpligtende og gratis i 3 dage
Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.
-uforpligtende og gratis i 3 dage
Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.
DIB Viden A/S | Design og udvikling af Veniro