|
|
IFRS 16 Leasingkontrakter – hovedtræk

IFRS 16 Leasingkontrakter – hovedtræk

IFRS 16 omhandler indregning, måling, præsentation og oplysninger om virksomhedernes brug af leasing og har til formål at øge gennemsigtigheden og sammenligneligheden af regnskabsoplysninger for brugerne.
IFRS 16 Leasingkontrakter – hovedtræk

Skrevet af

Nancy Sayed, Content Manager IFRS og Beate Bjørnskau Heimdal, statsautoriseret revisor

Sidst opdateret

14 maj 2025

Læsetid

Ingen estimeret tid

Relaterede fagområder

Leasing udgør for mange virksomheder en attraktiv mulighed for at opnå adgang til nødvendige aktiver, sikre finansiering og samtidig reducere den risiko, der er forbundet med ejerskab af aktiverne. Det er derfor afgørende, at investorer og analytikere får et transparent og retvisende overblik over virksomhedens leasingforpligtelser og -aktiviteter, så de kan foretage kvalificerede vurderinger af den finansielle situation.

 

Den tidligere regnskabspraksis for leasingaftaler (IAS 17) indebar, at leasingtager ikke skulle indregne leasede aktiver og tilhørende forpligtelser i balancen, hvis aftalen blev klassificeret som en operationel leasingaftale. Dette medførte, at størstedelen af alle leasingaftaler ikke blev reflekteret i balancen. Som følge heraf blev væsentlige oplysninger om aktiver og forpligtelser, der var centrale for virksomhedens drift, udeladt. Dermed blev det vanskeligt for regnskabsbrugerne at få et retvisende billede af virksomhedens faktiske finansieringsstruktur og samlede gældsforpligtelser.

 

Modellen, der nu anvendes i IFRS 16, medfører, at alle leasingaftaler – med få undtagelser – skal indregnes af leasingtager i balancen, hvilket giver et mere retvisende billede af virksomhedens aktiver og forpligtelser.

 

Indregningsmodellen indebærer, at:

  • Virksomheden indregner både brugsretsaktivet og leasingforpligtelsen i balancen,
  • Afskrivninger på brugsretsaktivet samt renteomkostninger føres i resultatopgørelsen,
  • Afdrag på leasingforpligtelsen vises under finansieringsaktiviteter i pengestrømsopgørelsen, mens renter kan føres under enten drifts- eller finansieringsaktiviteter afhængigt af virksomhedens politik.

 

Gennem brugen af denne model sikres det, at investorer, långivere og andre interessenter får et bedre grundlag for at vurdere virksomhedens reelle økonomiske situation og eksponering over for finansielle risici.

 

IFRS 16 indeholder visse undtagelser og valgmuligheder, blandt andet for kortvarige leasingaftaler og leasingaftaler vedrørende aktiver af lav værdi, hvor virksomheder kan vælge en forenklet regnskabsbehandling. Standarden stiller samtidigt omfattende krav til noteoplysninger for at sikre regnskabsbrugerne indblik i virksomhedens leasingkontrakter og de tilknyttede risici.

 

Selve regnskabsføringen anses ikke for at være det mest komplekse ved standarden – det er snarere at have systemer, der kan indsamle de nødvendige data.

 

Implementeringen af IFRS 16 kan kræve væsentlige ændringer i virksomhedens regnskabsprocesser, IT-systemer og interne kontroller for at kunne identificere, administrere og rapportere alle relevante leasingaftaler korrekt. Derfor er det vigtigt at anvende gode værktøjer og tjeklister, så virksomhedens rapportering er i overensstemmelse med de gældende krav.

 

Sådan får du god vejledning om IFRS 16

I dib finder du opdaterede IFRS-standarder og fortolkninger på både dansk og engelsk samt fagbøger og blogs, der forklarer og illustrerer anvendelsen af IFRS 16 i praksis.

 

Se hvordan vi kan effektivisere dit IFRS-arbejde – eller prøv dib og få adgang til dette og meget mere.

Del artiklen

Relaterede blogs

DIB Viden A/S lancerer i dag et komplet, digitalt IFRS-modul på det danske marked.

Skrevet af: DIB Viden
15 januar 2025
1 minutters læsning

IFRS står for "International Financial Reporting Standards" og er et internationalt regnskabssprog.

Skrevet af: Nancy Sayed, content manager IFRS og Beate Bjørnskau Heimdal, statsautoriseret revisor
13 januar 2025
1 minutters læsning

Prøv DIB

- uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.

Prøv dib

-uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.