|
|
IFRS – Internationale regnskabsstandarder

IFRS – Internationale regnskabsstandarder

IFRS står for "International Financial Reporting Standards" og er et internationalt regnskabssprog.

Skrevet af

Nancy Sayed, content manager IFRS og Beate Bjørnskau Heimdal, statsautoriseret revisor

Sidst opdateret

13 januar 2025

Læsetid

1 minuts læsning

Relaterede fagområder

Hvad er IFRS, og er det tilgængeligt på dansk?

Formålet med at have et fælles regnskabssprog er at styrke kvaliteten af ​​rapporteringen og sammenligneligheden mellem virksomheder på tværs af landegrænser. Investorer og andre regnskabsinteressenter får et grundlag for at træffe informerede økonomiske beslutninger, der bidrager til forbedret kapitalallokering og reducerede kapitalomkostninger.

Standarderne og efterfølgende ændringer er oversat til dansk af EU. DIB sikrer, at oversættelserne konsolideres til sammenhængende danske versioner, som løbende opdateres for ændringer.

 

Hvem skal bruge IFRS?

I EU er børsnoterede virksomheder forpligtede til at udarbejde deres koncernregnskab efter IFRS. I Danmark skal børsnoterede ikke-finansielle virksomheder, der ikke udarbejder koncernregnskab, anvende IFRS i deres årsregnskab.

Ikke-børsnoterede virksomheder kan frivilligt vælge at udarbejde deres koncern- og/eller årsregnskab efter IFRS. Store virksomheder, der har udenlandske datterselskaber, vælger ofte dette for at sikre regnskabsaflæggelse efter samme regler og dermed en enklere konsolideringsproces.

Reglerne kan illustreres således:

Hvad er IFRS

Finansielle virksomheder skal anvende Finanstilsynets regelsæt i deres årsregnskab og kan derfor ikke tilvælge IFRS i årsregnskabet. For finansielle virksomheder gælder kravet om anvendelse af IFRS således alene koncernregnskabet for børsnoterede selskaber.

 

Hvad er forskellene mellem IFRS og ÅRL

IFRS er et meget omfattende regelsæt og indeholder mere omfattende notekrav end årsregnskabsloven (ÅRL).

Den største fundamentale forskel er, at IFRS er balanceorienteret og kun poster, der opfylder definitionerne af aktiver og passiver, opføres i balancen, mens alle andre poster føres i resultatopgørelsen. ÅRL er resultatorienteret, og det overordnede mål er at give den mest fornuftige måling af periodens resultater. Balancen får så en noget mere underordnet rolle.

 

Sådan får du god vejledning om IFRS

Der findes fagbøger og håndbøger om IFRS. Fagbøgerne med IFRS-standarder er tilgængelige på engelsk og dansk. EYs praktiske guide “International regnskabsregulering i EU og danske årsrapporter” forklarer og illustrerer anvendelsen af ​​IFRS i praksis. Det er et meget nyttigt supplement til standardarbejdet for dem, der arbejder med IFRS til daglig.

DIB er et digitalt leksikon, hvor du finder både danske og engelske standarder, samt supplerende fortolkninger af reglerne, som er samlet i en overskuelig portal.

Ved implementering af nye standarder skaber vi overblik over, hvad det betyder for dig i forhold til ændringer. Ved udarbejdelse af årsregnskab med noter kan du bruge notetjeklisten, som også indeholder de danske tillægskrav i henhold til IFRS-bekendtgørelsen.

Del artiklen

Relaterede blogs

DIB Viden A/S lancerer i dag et komplet, digitalt IFRS-modul på det danske marked.

Skrevet af: DIB Viden
15 januar 2025
1 minutters læsning

En overgang til IFRS sker normalt i forbindelse med en børsnotering af virksomheden men også for eksempel, når gældsbeviser skal noteres på fondsbørsen. Virksomheder kan...

Skrevet af: Nancy Sayed, content manager IFRS og Beate Bjørnskau Heimdal, statsautorisert revisor
13 december 2024
1 minutters læsning

Prøv DIB

- uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.

Prøv dib

-uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.