|
|
Krav til medarbejderes AI-kompetencer

Krav til medarbejderes AI-kompetencer

Fra den 2. februar 2025 er dele af AI-forordningen (EU forordning 2024/1689) nu trådt i kraft. AI-forordningen bliver trinvist implementeret frem mod 2027, men de første dele er altså trådt i kraft. Reglerne har betydning for virksomheder, der udvikler, distribuerer eller benytter kunstig intelligens i deres daglige arbejde.
Krav til medarbejderes AI-kompetencer

Skrevet af

Jeppe Høyer Jørgensen | Advokat og Partner i Labora Legal

Sidst opdateret

3 juli 2025

Læsetid

Ingen estimeret tid

Relaterede fagområder

Digitaliseringsstyrelsen har i forlængelse heraf udgivet en vejledning om AI-kompetencer.

Det følger af denne vejledning, at alle virksomheder, der udvikler eller benytter sig af AI, skal sikre, at deres medarbejdere har et passende niveau af AI-kompetencer (AI-færdigheder).

De nye regler i forordningen gælder for enhver virksomhed eller organisation i EU og enhver virksomhed eller organisation med brugere i EU.

 

Krav om medarbejderes AI-færdigheder

AI-forordningen bestemmer, at alle virksomheder, der udvikler eller bruger AI-løsninger, skal sikre, at deres medarbejdere besidder tilstrækkelige AI-færdigheder.

Kravet gælder således alle virksomheder, der udbyder og idriftsætter AI-løsninger og skal efterleves fra den 2. februar 2025.

Ved AI-færdigheder skal forstås et krav til virksomhederne om, at de klæder medarbejdere på med tilstrækkelig og relevant viden til at kunne håndtere og anvende AI-systemer på en ansvarlig og hensigtsmæssig måde. Det kaldes for AI-færdigheder, oversat fra ”AI-literacy”.

Nærmere bestemt skal virksomhederne sikre et tilstrækkeligt niveau af AI-færdigheder hos alle de medarbejdere, som er involveret i driften eller anvendelsen af et AI-system. Virksomheder forventes at tage hensyn til: (i) de involverede medarbejderes tekniske viden, erfaring og uddannelse, (ii) den kontekst, AI-systemet anvendes i og (iii) de personer eller grupper af personer, som AI-systemerne skal anvendes på.

 

Formålet med reglerne

Reglerne skal sikre, at virksomheder og myndigheder ikke udvikler systemer, der udgør en trussel mod sikkerheden, borgernes rettigheder eller værdighed, og at medarbejdere i virksomheder og myndigheder, der anvender kunstig intelligens, har de rette kompetencer til dette arbejde. Formålet med forordningen er således at skabe klare rammer for, hvordan kunstig intelligens må og ikke må benyttes for at sikre borgeres rettigheder samtidig med, at virksomhedernes muligheder for innovation styrkes.

 

Visse anvendelser af AI bliver forbudt

Den 2. februar 2025 blev en række anvendelser af kunstig intelligens også forbudt.

Helt generelt skelner AI-forordningen mellem risikoen ved det konkrete AI-system. Jo større risici, desto større krav. Lovgiver har valgt at anlægge en risikobaseret tilgang til reglerne, hvilket betyder, at kravene i lovgivningen afhænger af risikoen ved anvendelsen af et AI-system. Der findes fire risikoniveauer:

  • Uacceptabel risiko (forbudt): AI-systemer, der er forbudte at udvikle og udbyde i Europa. Det inkluderer bl.a. AI-systemer, der kan bruges til at aflæse en persons følelsesmæssige tilstand på en arbejdsplads, AI-systemer, der kan foretage en social scoring af medarbejdere m.v.
  • Højrisiko: Systemer, der fx har med kritisk infrastruktur, sikkerhed og grundlæggende rettigheder, f.eks. anvendelse af AI til at udpege individer til rekruttering til ledige stillinger, lovovertrædelser, asyl- og grænsekontrol.
  • Begrænset risiko: Fx personlige assistenter og AI i reklamer. Størstedelen af de AI-systemer, vi kender og anvender i EU i dag, hører til i denne kategori. AI-systemer i denne kategori er pålagt gennemsigtighed og skal gøre brugeren opmærksom på, at denne interagerer med et AI-system.
  • Minimal risiko: Fx spamfiltre i mails. AI-systemer inden for denne kategori kan frit benyttes.

 

Graden af nødvendige AI-færdigheder

Digitaliseringsstyrelsen fremhæver, at graden af nødvendige AI-færdigheder typisk vil være relateret til de konkrete arbejdsfunktioner, som medarbejderen er involveret i.

Hvilke AI-færdigheder, der vil være nødvendige, kan altså variere i forhold til, om der er tale om medarbejdere, der udvikler AI-systemet, en leder, der har ansvaret for udvikling og idriftsættelse, eller medarbejdere, som anvender AI-systemet. Tilsvarende vil nogle medarbejdere, allerede når de indtræder i virksomheden eller myndigheden besidde de nødvendige AI-færdigheder.

Samtidig vil graden af nødvendige AI-færdigheder afhænge af AI-systemet både i forhold til kompleksiteten i systemet samt anvendelsesområdet, herunder om der er tale om minimal eller høj risiko for indvirkning på grundlæggende rettigheder og sikkerhed.

Virksomheder har endvidere ansvar for kontinuerligt at vedligeholde samt opdatere medarbejdernes AI-færdigheder efter behov.

 

Eksempler på tilgang til sikring af AI-færdigheder

Digitaliseringsstyrelsens vejledning kommer med et eksempel på en trinvis tilgang til, hvordan virksomheden kan sikre AI-færdigheder:

  • Trin 1: Skab overblik over brug af AI
  • Trin 2: Skab overblik over de medarbejdere, der er involveret i brugen af AI
  • Trin 3: Afklar nødvendige AI-færdigheder inden for de forskellige roller
  • Trin 4: Eksekver (organisatoriske tiltag)

 

Eksempler på organisatoriske tiltag:

  • E-læringskurser for medarbejdere og ledere, der målretter forskellige typer af AI-færdigheder
  • Lokale AI-fagfællesskaber
  • AI-færdighedsambassadører
  • E-mails, nyhedsbreve og anden skriftlig kommunikation om AI-færdigheder
  • Awareness-kampagner

 

Læs mere på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Med adgang til dib kan du holde dig opdateret på reglerne inden for HR og lønområdet samt få adgang til en lang række praktiske værktøjer, der gør dig mere effektiv i din opgavehåndtering.

Del artiklen

Relaterede blogs

Den 1. juli 2024 træder nye regler i kraft, som indebærer, at alle arbejdsgivere har pligt til at føre registrering med medarbejdernes arbejdstid.

Skrevet af: DIB Viden
23 maj 2024
1 minutters læsning

Prøv DIB

- uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.

Prøv dib

-uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.