|
|
Mulig udvidelse af begrænset skattepligt for renter fra fast ejendom i Danmark

Mulig udvidelse af begrænset skattepligt for renter fra fast ejendom i Danmark

Den 12. marts blev der sendt et lovforslag i høring, der vil udvide reglerne for begrænset skattepligt for udenlandske selskaber, der modtager rentebetalinger fra fast ejendom i Danmark.
Mulig udvidelse af begrænset skattepligt for renter fra fast ejendom i Danmark

Skrevet af

Jesper Anker Howes | Skattechef i Forca A/S

Sidst opdateret

10 april 2025

Læsetid

Ingen estimeret tid

Relaterede fagområder

Formålet med lovforslaget er således at ændre reglerne i selskabsskattelovens § 2 om begrænset skattepligt af renter af kontrolleret gæld, så den begrænsede skattepligt gælder i tilfælde, hvor det selskab, der betaler renterne, er et udenlandsk selskab, der er begrænset skattepligtigt af indtægter fra fast ejendom i Danmark, og hvor renterne allokeres til den faste ejendom.

Som det er i dag, så kan udenlandske selskaber blive begrænset skattepligtige til Danmark af rentebetalinger fra danske selskaber eller faste driftssteder i Danmark men altså ikke af rentebetalinger, der kan allokeres til fast ejendom beliggende i Danmark (rentebetalinger der vel at mærke som oftest kan fratrækkes i opgørelse af den danske skattepligtige indkomst, der allokeres til den faste ejendom.

 

De nuværende regler kan kort opsummeres således:

Der skal være tale om renter af kontrolleret gæld. Dvs. gæld til interesse forbundne parter jf. skattekontrollovens 4. Renter til ikke-interesse forbundne parter er således ikke omfattet. Kildeskat skal indeholdes med 22 %, jf. KSL § 65 D

Der gælder dog en række undtagelser, der afmonterer den begrænsede skattepligt:

  1. Renter af fordringer knyttet til fast driftssted i Danmark
  2. Hvis beskatning skal nedsættes/frafaldes efter rente-/royaltydirektiv
  3. Hvis beskatning skal nedsættes/frafaldes efter en DBO
  4. Hvis dansk moderselskab har bestemmende indflydelse over modtager
  5. Hvis et udenlandsk moderselskab kan undergives CFC-beskatning af renter
  6. Hvis den udenlandske beskatning af renterne udgør mindst ¾ af den danske beskatning

Høringsforslaget lægger kort fortalt op til, at reglerne også omfattes til at omfatte fast ejendom, hvor der altså ikke er fast driftssted eller fuldt skattepligt til Danmark for selskabet, der ejer den faste ejendom. Høringsforslaget giver et eksempel på anvendelse af de nye regler:

”Den foreslåede bestemmelse vil f.eks. skulle finde anvendelse, hvis et selskab, der skattemæssigt er hjemmehørende i et EU-land, er begrænset skattepligtigt af indtægter fra en fast ejendom i Danmark og ved indkomstopgørelsen fratrækker renter på gæld til et koncernforbundet selskab, der er hjemmehørende i et land uden for EU, der ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark, og hvor renterne ikke beskattes eller kun undergives en meget lav beskatning.”

Samtidigt foreslås også ændre selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra h, 1. pkt., om begrænset skattepligt af visse kursgevinster ved tilfælde af forud fastsat overkurs fra kilder her i landet ændres, så

den begrænsede skattepligt omfatter tilfælde, hvor debitorselskabet er begrænset skattepligtigt til Danmark i medfør af selskabsskattelovens § 2, stk.1, litra b.

Bestemmelsen i selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra h, 1. pkt., er reelt en værnsregel , der skal hindre, at den begrænsede skattepligt af renter af kontrolleret gæld omgås, ved at renter konverteres til kursgevinster. Den foreslåede ændring er således en konsekvens af udvidelsen af anvendelsesområdet for begrænset skattepligt på renter.

Ændringer af reglerne i kildeskattelovens § 65.

 

Det følger endvidere af forslaget at:

Det foreslås desuden, at reglerne om indeholdelse af royaltyskat og renteskat i henholdsvis kildeskattelovens § 65 C, stk. 1, og § 65 D, stk. 1, ændres, så den, for hvis regning royaltybeløbene eller renterne betales eller godskrives, altid er pligtig til at foretage indeholdelse af royaltyskatten eller renteskatten. Det vil således ikke længere skulle være en betingelse for indeholdelsespligten, at den pågældende har hjemting her i landet

Det interessant er her, at man altså vil forsøge at pålægge udenlandske selskaber en pligt til at indeholde dansk kildeskat. Forslaget fortæller videre:

Den foreslåede ændring af reglen om indeholdelse af renteskat vil betyde, at et udenlandsk selskab m.v., der har fast driftssted her i landet, eller som er begrænset skattepligtigt efter selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra b, om fast ejendom, altid vil være forpligtet til at foretage indeholdelse af renteskat, når selskabet betaler renter til et koncernforbundet udenlandsk selskab, der er begrænset skattepligtigt af renterne efter selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra d, herunder som følge af den ovenfor omtalte ændring af denne bestemmelse. Dette vil betyde, at det i tilfælde af manglende indeholdelse af renteskat vil være muligt for Skatteforvaltningen at opkræve skatten hos det pågældende selskab. Kravet vil i givet fald kunne søge inddrevet ved tvangsfuldbyrdelse i selskabets aktiver her i landet. Er selskabet hjemmehørende i et EU-land eller i et land, med hvilket Danmark har en aftale om gensidig bistand til opkrævning og inddrivelse, der svarer til reglerne inden for EU, vil der også være mulighed for at inddrive kravet på renteskat i selskabets hjemland.

Dette åbner selvsagt op for visse praktiske vanskeligheder. F.eks. hvis det udenlandske selskab ikke er hjemmehørende i et EU-land eller et andet land med hvem Danmark har en aftale om gensidig bistand til opkrævning eller inddrivelse. Her vil man så i stedet udvide mulighederne for at inddrive beløbet hos en evt. befuldmægtiget i Danmark.

”Det foreslås endeligt, at i tilfælde, hvor den, for hvis regning royalty eller renter betales eller godskrives, ikke har hjemting her i landet, og betalingen eller godskrivningen af renter eller royalty foretages af en dertil befuldmægtiget, der har hjemting her i landet, skal den befuldmægtigede være medansvarlig for, at indeholdelsen foretages.”

Det er her værd at bemærke, at Skattestyrelsen ikke er forpligtet til at forsøge at inddrive beløbet hos den for hvis regning betalingen mv. af renter og royalty er sket. Henset til de besværligheder der må forventes med at forsøge at få udenlandske selskaber til at indeholde danske skatter, så er det nærliggende at forestille sig, at de danske myndigheder som udgangspunkt vil gå efter en evt. dansk befuldmægtiget.

Del artiklen

Relaterede blogs

Du skal indberette oplysningsskemaet i TastSelv Selskabsskat via TastSelv Erhverv. Fristen for at indberette oplysningsskemaet er som hovedregel 6 måneder efter indkomstårets udløb. Det vil...

Skrevet af: Flemming L. Bach, indehaver af ESG Danmark
3 marts 2025
1 minutters læsning

Når resultatet af årsrapporten før skat er opgjort, skal der beregnes skat af årets resultat samt udskudt skat og foretag bogføring heraf. Skat af årets...

Skrevet af: Flemming L. Bach, indehaver af ESG Danmark
11 december 2024
1 minutters læsning

Prøv DIB

- uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.

Prøv dib

-uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.