|
|
Nyt lovforslag om adgang til kapitalejerlån

Nyt lovforslag om adgang til kapitalejerlån

Erhvervsministeriet har den 3. september sendt et lovforslag i høring, hvorefter bl.a. adgangen til kapitalejerlån lempes per 1. januar 2025.I denne blogpost vil vores hovedredaktør på fagområdet selskabsskat, Jesper Anker Howes, beskrive og kommentere det nye lovforslag, som Erhvervsministeriet den 3. september 2024 har sendt i høring, og hvorefter bl.a. adgangen til kapitalejerlån lempes per 1. januar 2025.

Skrevet af

Jesper Anker Howes, Red. Selskabsskat. Skattechef Forca A/S - Associate prefessor, CBS, Juridisk institut

Sidst opdateret

6 september 2024

Læsetid

1 minuts læsning

Relaterede fagområder

Da der ikke samtidig er indikationer på ændringer i ligningslovens § 16 E, fortsætter den herligt skizofrene tilgang til kapitalejer-/aktionærlån, vi har haft i Danmark i årtier.

Tidligere var det sådan, at det selskabsretligt var forbudt for et dansk selskab at udlåne eller stille sikkerhed til blandt andet dets kapitalejere.

Til stor irritation for Erhvervsstyrelsen anså man dog skattemæssigt et (selskabsretligt) ulovligt aktionærlån for at skulle behandles som netop et lån, hvis det ellers levede op til de skatteretlige betingelser herfor.

Efterfølgende blev selskabsloven ændret, så kapitalejerlån nu blev tilladt under visse betingelser. Til gengæld blev skattereglerne ændret, så aktionærlån til aktionærer med bestemmende indflydelse efter ligningslovens § 2 nu skulle behandles som udbytte eller løn, alt afhængigt af omstændighederne, uanset om der var tale om gyldige låneaftaler med tilbagebetalingsforpligtelser eller ej. En tilbagebetaling i sig selv ophævede ikke beskatningen. Dvs. gik igen stik mod selskabsretten.

Denne regel har efterfølgende udløst et væld af sager, og trods megen kritik står den stadig.

Med andre ord; hvis der ikke kommer en ændring i ligningslovens § 16 E, vil de lempeligere regler i selskabsloven primært være gode nyheder for alle os, der har gjort det til vores levevej at vejlede almindelige dødelige i uforståelige regler.

Du kan læse mere om lovforslaget her.

 

Sådan kan DIB hjælpe dig

Med DIB får du styr på selskabsskatten med kontinuerligt opdaterede opslag, interaktive skabeloner og tjeklister, kilder og kurser – og du har vores fagekspert Jesper Anker Howes med på sidelinjen, når du er i tvivl.

De i Økonomipakken inkluderede kurser tæller desuden hvert især som fire timers efteruddannelse.

Du kan bestille en gratis og uforpligtende prøveadgang til DIB her.

Del artiklen

Relaterede blogs

Du skal indberette oplysningsskemaet i TastSelv Selskabsskat via TastSelv Erhverv. Fristen for at indberette oplysningsskemaet er som hovedregel 6 måneder efter indkomstårets udløb. Det vil...

Skrevet af: Flemming L. Bach, indehaver af ESG Danmark
11 december 2024
1 minutters læsning

Når resultatet af årsrapporten før skat er opgjort, skal der beregnes skat af årets resultat samt udskudt skat og foretag bogføring heraf. Skat af årets...

Skrevet af: Flemming L. Bach, indehaver af ESG Danmark
11 december 2024
1 minutters læsning

Prøv DIB

- uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.

Prøv dib

-uforpligtende og gratis i 3 dage​

Vi har udviklet dib for at gøre det lettere for alle, der arbejder med økonomi, regnskab, HR, løn og bæredygtighedsrapportering.